Na internetu jsem pročetla pár stránek o pralinkách a všichni nejvíce děsili správným temperováním čokolády. No bála jsem se, bála. Rozhodla jsem se zkusit si to nejprve nanečisto.
Byl to nápad zase styl hrr, teď to jdu zkusit, jak už je mým zvykem :-) tak jsem popadla, co jsem doma měla a šla rovnou do toho ... a jak to dopadlo?
Na své první domácí pralinky jsem použila jednu čokoládu na vaření 52 % z Lidlu a to jak na skořápky (vnější obal pralinek) i na vnitřek, protože jsem žádnou jinou neměla.
Náplně jsem zkusila dvě, opět co mě v tu chvíli napadlo a co dům dal:
1) domácí karamel, který jsem udělala ze třtinového cukru a másla, k tomu jsem přidala mandlový likér Amaretto a na drobno nakrájené loupané mandle.
2) lyofilizované jahody (sušené) - kousky sušených jahod jsem jen položila a zalila čokoládou
Jako formičku jsem použila jednu stranu plata od křepelčích vajíček. Ještě že si pořád všechno schovávám, co kdyby náhodou :-D
Postup práce:
- formičku jsem předem dala chladit do lednice
- čokoládu jsem si nad párou rozehřála, přibližně 80 % čokolády, zbylých 20 % přidáte později
- štětečkem jsem vytřela formičku po vnitřku (tím se vytváří skořápka) a nechala 5 minut ztuhnout v lednici
- mezitím, co se chladila skořápka v lednici, jsem nalámala těch zbylých 20 % čokolády do té rozpuštěné, nechala rozpustit, občas promícháme. Kdyby se náhodou nechtěla rozpustit všechna, můžete chvilku nahřát nad párou
- nandáme náplně do formičky a zalijeme čokoládou. - necháme celé v lednici vychladit.
Mně stačily 2 hodiny v naší extra chladný lednici a zvědavostí jsem hořela, ale je lepší nespěchat, raději nechte déle, když to vydržíte :-) Některé šly vyklepnout, ale spíš se mi osvědčila metoda vymáčknout je ven, je to rychlejší a nic se jim nepřihodí.
Dočetla jsem se, že správně vyrobená pralinka by se měla lesknout a při skousnutí vydat křupavý zvuk. Křupaly krásně všechny, ale leskly se mi jen některé. A ten lesk mi nedal spát, jak je to možné. Napadlo mě akorát, že jsem možná neměla předem vychladit formičku. Ale i když se některé neleskly, byla jsem nadmíru spokojená, nečekala jsem, že se tak povedou. Byla jsem na sebe vážně hrdá :-)
- formičku jsem předem dala chladit do lednice
- čokoládu jsem si nad párou rozehřála, přibližně 80 % čokolády, zbylých 20 % přidáte později
- štětečkem jsem vytřela formičku po vnitřku (tím se vytváří skořápka) a nechala 5 minut ztuhnout v lednici
- mezitím, co se chladila skořápka v lednici, jsem nalámala těch zbylých 20 % čokolády do té rozpuštěné, nechala rozpustit, občas promícháme. Kdyby se náhodou nechtěla rozpustit všechna, můžete chvilku nahřát nad párou
- nandáme náplně do formičky a zalijeme čokoládou. - necháme celé v lednici vychladit.
Mně stačily 2 hodiny v naší extra chladný lednici a zvědavostí jsem hořela, ale je lepší nespěchat, raději nechte déle, když to vydržíte :-) Některé šly vyklepnout, ale spíš se mi osvědčila metoda vymáčknout je ven, je to rychlejší a nic se jim nepřihodí.
Dočetla jsem se, že správně vyrobená pralinka by se měla lesknout a při skousnutí vydat křupavý zvuk. Křupaly krásně všechny, ale leskly se mi jen některé. A ten lesk mi nedal spát, jak je to možné. Napadlo mě akorát, že jsem možná neměla předem vychladit formičku. Ale i když se některé neleskly, byla jsem nadmíru spokojená, nečekala jsem, že se tak povedou. Byla jsem na sebe vážně hrdá :-)
No nejsou k nakousnutí? Mňaaam :-)
Ty jsou luxusní,...:( jen škoda, že je nemůžu.
OdpovědětVymazatRodičovská a já
a chutnaly taky výborně. A proč je nemůžeš? Kvůli dietě? Já zas zastávám názor, že když už člověk chce jednou zhřešit, tak aby to stálo za to a aby to bylo kvalitní. A to si u domácí pralinky můžeš být jistá, z čeho to je :-) já jich pár měla a stejně jsem z toho neztloustla. Ale musím se hýbat no...
Vymazat