středa 5. února 2014

Celozrnná pizza s pórkem šunkou od kosti a mozzarellou

Dostala jsem naprosto nezvladatelnou chuť na pizzu a tak jsem se rozhodla hned jednu upéct. Recept na těsto jsem udělala podle Moniky G. Naskládala jsem na to, co jsme doma měli a vznikla tahle mňamózní CELOZRNNÁ PIZZA S PÓRKEM ŠUNKOU OD KOSTI A MOZZARELOU :-)


Nutriční hodnoty na 1/2 pizzy: 1580 kJ, sacharidy 49 g, bílkoviny 21 g, tuky 10 g



Budete potřebovat:

těsto na pizzu:
100 g celozrnné mouky (já dala špaldovou)
5 g sušeného droždí
1 lžíce oleje (dala jsem řepkový olej)
40 ml teplé vody
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru

dobroty nahoře:
trochu rajčatového pyré
sušené oregano
asi 150 g pórku
80 g šunky od kosti
1/2 mozzarelly light

Postup:
Všechny ingredience na těsto smícháme v míse, těsto by se nemělo extrémně lepit ale ani drolit. V případě potřeby dolijte trochu teplé vody a nebo přidejte trochu mouky. Z těsta vytvořte bochánek, lehce ho podsypte moukou a navrch moukou lehce poprašte. Přikryjte a dejte do tepla přibližně na hodinu kynout. Těsta z celozrnné mouky tak dobře nekynou jako z bílé, tak nebuďte překvapeni, když těsto zvětší svůj objem jen trochu :-)

Předehřejte si troubu asi na 200 °C.
Z těsta vyválejte tenkou placku, já dala do formy na pizzu s nepřilnavým povrchem o průměru 28 cm. Formu jsem jen vytřela ubrouskem lehce namočeným olejem. Šoupněte těsto do formy a případně ještě kosmeticky doupravte, aby vám to do té formy dobře padlo.

Těsto jsem zlehka potřela rajčatovým pyré, je možné dát pokrájená rajčata z plechovky. Na to jsem nasypala oregano - miluju ho, takže hoodně :-) pak naskládáte dle fantazie pórek, šunku od kosti a mozzarellu.

Šup s tím do trouby a za 10 minut vyndáte prímovní pizzu.

Dobrou chuť!

Pozn.: pro ty, kdo ještě nezkoušeli celozrnnou mouku - je mírně nahořklá oproti bílé, takže pizza nechutná úplně jako klasická pizza z pizzerie. Ale je výborná a hlavně si ji můžeme dopřát i my, co držíme štangli :-)

3 komentáře:

  1. JJ, štangli :)) Takové dobrotky,...hned bych si dala. Budu muset zkusit tu celozrnnou mouku nebo pohankovou.

    Rodičovská a já

    OdpovědětVymazat
  2. šlo by to i z normální pšeničné mouky?:)

    OdpovědětVymazat
  3. šlo by to i z normální pšeničné mouky?:)

    OdpovědětVymazat

Čtete také

Čtete také