čtvrtek 29. května 2014

Hrách a kroupy - limitující aminokyseliny

Hrách a kroupy to NENÍ hloupý! :-) a víte proč? 

Pokusím se to vysvětlit co nejpochopitelněji. Tak tedy, bílkoviny se skládají především z aminokyselin různých druhů. Pro naše vysvětlení stačí vědět, že obsahují také takzvané esenciální aminokyseliny, které jsou pro organismus nezbytné, neboť si je samo neumí vyrobit. Proto je nutné přijímat je ve stravě. V každé potravině, v každé bílkovině je některé esenciální aminokyseliny nejméně v porovnání se slepičím vejcem (protože je považováno za nejkvalitnější bílkovinu pro člověka). Takové aminokyselině se pak říká limitující aminokyselina. A to proto, že tělo přijme všechny aminokyseliny právě do výše té limitující. A i když je tam ostatních aminokyselin více, tělo je nevyužije. 

Nyní přijde na řadu konečně ten hrách a kroupy :-) 
V obilovinách (tedy např. zde kroupy) je limitující aminokyselina Lysin.
V luštěninách (zde tedy hrách) je limitující aminokyselinou Methionin. Když budete tato jídla jíst společně, zvýšíte hodnotu limitující aminokyseliny. Organismus tak může využít více aminokyselinu a získáváte tak kvalitnější bílkovinu.

Tak tedy, kombinujte obiloviny + luštěniny, dáváte tělu kvalitnější bílkoviny.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Čtete také

Čtete také