pondělí 10. března 2014

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka obsahují 49 % tuků, z nichž se vyrábí výborný kuchyňský olej, 23 % proteinů (podobně jako maso) a jen 8 % sacharidů. Neobsahují skoro žádný vitamin A ani C, ale jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu E (více ho mají jen mandle) a vitaminu B1 (více je jen v pivovarských kvasnicích).
                  Jsou velmi bohatá na hořčík, železo, vápník a fosfor.




Přestože mají vysokou nutriční hodnotu, jsou lehce stravitelná, pokud se dobře rozžvýkají. Pravidelná konzumace slunečnicových semínek (samozřejmě nesolených) se doporučuje při řadě zdravotních problémů:

- snižují hladinu cholesterolu v krvi, a tím brání rozvoji arteriosklerózy.
- vitamin E, kterého slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév. Upravuje i přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu.
- kyselina linolová a vitamin E zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím
- konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a zánětech kůže všeobecně. Dále posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění.
- slunečnicová semínka obsahují tolik vitaminu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto obyčejných semínkách velkého pomocníka.

Diabetici slunečnicová semínka dobře snášejí a mohou je bez obav zařadit do svého jídelníčku.
Vysoce kalorická a na základní živiny bohatá slunečnicová semínka jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, podvyživené a oslabené po nemoci a vlastně pro každého, kdo potřebuje načerpat novou sílu.

Nejlepší je jíst slunečnicová semínka syrová, ale musí být dobře usušená.

Zdroj: http://www.magazinzdravi.cz/slunecnicova-seminka

2 komentáře:

  1. Mám je moc moc ráda, nejlepší je slunečnice ze zahrady. Že bych si zas pár vysela?

    Rodičovská a já

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě bych vysela, nebude na škodu :-) taky je mám ráda, mňaam :-)

      Vymazat

Čtete také

Čtete také