Udělat takovéto máslo ze šlehačky není vůbec těžké, chce to jen trochu času - a když píšu trochu, tak vážně myslím trochu :-)
Koukněte dál, jak na to :-)
Potřebujete:
2x smetana ke šleháni alespoň 30 % tuku
studená voda
Fáze 1
Smetany ideálně s pokojovou teplotou nalijte do velké mísi či hrnce. Ze studených šlehaček to také půjde, ale budete šlehat déle. Připravte se na to, že to nadělá dost svinčíku, protože to fakt stříká všude :-) kdo má robota, ten je na tom v tomto případě líp :-)
Šlehačem ušlehejte šlehačku a nepřestávejte šlehat. Musíte ji natolik přešlehat, aby se šlehačka srazila a postupně se oddělovalo podmáslí.
Když už vás začínají bolet ruce a myslíte si, že se vám to asi nepovede, blížíte se pravděpodobně k tomu osudnému okamžiku, kdy se ze šlehačky stává máslo :-) Tato fáze trvá přibližně 8 minut. Pak vyměňte nástavec za ponorný mixér a ještě takto mixujte, aby se co nejvíce oddělilo podmáslí.
Jak to poznáte? Začínají se tvořit hrudky másla a odděluje se tekutina (podmáslí).
Šlehejte, dokud máte pocit, že jsou hrudky másla ještě hodně "vodové".
Fáze 2
Přeceďte do misky podmáslí a propláchněte hroudu másla co nejvíc studenou vodou.
Nyní můžete skončit a nebo můžete máslo ochutit dle fantazie.
Máslo pak dejte do nádoby, ve které ho chcete mít v lednici.
Kdo má formu na máslo (jako třeba já tady měla), tak hroudu másla i formu ponořte na půl hodiny do ledové vody.
Po půl hodině narovnejte máslo do formy a vyklepněte. Já měla formu novou a "nezajetou", tak se mi takto máslo vytvarovalo až na druhý pokus, když jsem znovu namočila do ledové vody.
Dejte ztuhnout do lednice a dobrou chuť!
Máslo se úplně rozplývá na jazyku. Dcerka máslo normálně moc nemusí, ale tohle ji opravdu chutnalo :-)
Tip: určitě si můžete zkusit máslo udělat již od samého počatku, tedy od mléka :-) já se na to jednou taky vrhnu :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat