pondělí 9. června 2014

Žitný koláč se švestkami



Chystali jsme se na víkend na chatu a ráno před odjezdem jsem si uvědomila, že jsem nic neupekla. Měla jsem pořád hlavu plnou nemocnice a tak jsem na nějaké pečení vůbec nemyslela. Ale protože už jsem si mohla oddechnout, že je vše v pořádku, rozhodla jsem se ještě honem něco upéct. Nejdůležitější bylo, aby to bylo rychle hotové, ne moc pracné, aby se to dělalo samo... protože jsem ještě potřebovala u toho balit věci :-) a tak vznikl tento žitný koláč se švestkami. Recept níže...



Budete potřebovat:
200 g celozrnné žitné mouky
200 g polohrubé mouky
3/4 hrnku třtinového cukru
1 prášek do pečiva bez fosfátů
200 ml horké vody
100 ml řepkového oleje
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
švestky na pokladení (čerstvé nebo mražené)
máslo na vymazání formy
strouhaný kokos na vymazání formy
trochu třtinového cukru na závěrečné zapečení

Postup:
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme prášek do pečiva, olej, horkou vodu a mouku. Pořádně zapracujeme a nebo na to vezměte šlehač jako já :-) Z bílků ušlehejte sníh a opatrně přimíchejte. Vznikne vám mírně hustší těsto.

Troubu si předehřejte na cca 180 °C.

Vymažeme formu máslem a vysypeme kokosem. Těsto přilijte do formy a navrh poklaďte půlkami švestek. Pokud máte v úmyslu dát mražené ovoce, tak ho předem nerozmrazujte, pustilo by moc vody. Dejte ho normálně z mrazáku rovnou na těsto. Pečte asi 40 minut, těsto zkuste špejlí, aby nebylo syrové, nesmí se lepit. Obzvlášť pokud budete dávat mražené ovoce, těsto pod ovocem se dělá pomaleji.

Na závěr jsem zlehka posypala třtinovým cukrem, aby mi švestky trochu zkaramelizovaly. Ale protože v sobě měly šťávu a byly dost mokré, tak se mi udělal spíš takový pečený švestkový sirup :-) Chuťově mi koláč moc chutnal a už jsem ho zařadila do oblíbených.

Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Čtete také

Čtete také