pátek 6. června 2014

Špenátová výzva



A je to tu! Čeká nás první sezónní výzva a ta budeee - špenátová ! :-) I na zahrádkách už špenát dozrává a tak se můžeme těšit na dobroty z této cenné zeleniny.
Špenátová výzva bude probíhat 10. - 17. 6. 2014
V této době můžete nahrávat své fotky s receptem na facebook hubnustynou do alba Špenátová výva.

Hlasování pak můžete následující týden, tedy 18. - 25. 6. 2014.
Výsledky budou vyhlášeny druhý den. Vítězný recept uveřejním na tomto blogu :-)


Něco málo o špenátu, abyste věděli, čím se obohacujete :-)

Špenát se sklízí na jaře či na podzim.
Obsahuje velké množství vitaminu A, který chráni sliznice proti škodlivým volným radikálům.
Dále obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou např. pro metabolismus sacharidů, dobré nervy a výkonný mozek. Z nich uvedu např. biotin (ze skupiny vitaminu B) - pro hezkou pleť, vlasy a nehty

Vitamín C (zdrak, srdce, duševní svěžest), draslík (stavba kostí, zuby, nervy), měď (pro hormony štěstí, zdravou barvu kůže a vlasů), železo (pro krvetvorbu). Ještě v něm najdeme vyšší podíl draslíku, který vyplavuje vodu z těla a pomáhá v těle vytvářet rovnováhu mezi kyselinami a zásadami (dnešní člověk při nezdravém stravování je většinou zakyselený).
A jako každá zelenina také obsahuje vlákninu, které pomáha čistit střeva.

Špenát je nejlepší zpracovávat čerstvý krátkým spařením vroucí vodou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Čtete také

Čtete také