neděle 13. července 2014

Jak připravit tělo na těhotenství


Plánujete se v brzké době pokusit o početí miminka? Je vhodné své tělo co nejlépe připravit a vyčistit. Miminko, které poroste ve vaší děloze, bude na vás a vašich živinách zcela závislé a už tam si buduje své zdraví. Zdravá strava může pomoct k otěhotnění a správnému vývoji plodu.

Udělala jsem takový stručný přehled a shrnutí informací, co je vhodné udělat před plánovaným otěhotněním. Co jsem si přečetla a zároveň k tomu zohledňuju svůj názor. Neberte to, prosím, jako přesný návod. Každý z nás je jiný, na každého působí něco jiného. Nejsem zodpovědná za obsah, ale píšu to tak, jak to vnímám a podle čeho se řídím já. Třeba si z toho vyberete jen něco, co je vám milé a příjemné a o tom to je :-)


1. DETOXIKACE A ZDRAVÁ STRAVA


Většina z nás určitě potřebuje tělo vyčistit od škodlivin. Dostávají se do těla především díky dnešnímu stravování. Na každém kroku na nás číhají polotovary a hotové tovary, které by se daly přirovnat ke složitému chemickému postupu (rozuměj sušenky, šunky, paštiky, tavené sýry, polévky z pytlíku a mnoho dalších). Spousta přidaných syntetických látek, které tělo nezná a neumí si s nima poradit, proto je hromadí v sobě. 

Nejsem zastáncem nějakých speciálních detoxikačních kůr, kde se musíte určitou dobu řídit každý den podle přesných pokynů. Neříkám, že jsou špatné, ale je potřeba přesně dodržovat postup a s tím já měla vždycky problém. Proto se řídím jednoduchými tipy, jak své tělo detoxikovat, které jsou zároveň v souladu se zdravým stravováním. Možná to bude trvat o něco déle, ale zato to bude pozvolné, přirozené a nebude to pro tělo takový šok. 

- Průmyslově vyrobené hotové pokrmy - NE! Ty snad za žádných okolností nepozřít.
- Polotovary - pokud je to možné, vyhýbejte se jim velikým obloukem. V době detoxikace by pro vás měly být tabu.
- Dávejte přednost čerstvým výrobkům před trvanlivými.
- Čtěte složení na obalech, když už něco kupujete. Vždy si vyberte výrobek, kde je co nejméně "éček" a jiných prapodivných názvů, které vám nic neříkají. Čím kratší složení, tím většinou lepší.
- Snažte se co nejvíc jídla připravovat sami doma. 
- Jezte střídmě, jak se říká do polosyta.
- Přidejte víc domácího sezónního ovoce a zeleniny. Ke každému jídlu kousek. 
- Pečivo volte celozrnné. Bílé pečivo jen prázdná energie, která se vám ukládá do tuků.
- Dopřejte si dostatek kvalitních živočišných i rostlinných bílkovin. Živočišné jsou ve vejcích, mase a rostlinné např. v čočce, hrachu, brokolici. Příjem rostlinných bílkovin by měl převažovat nad živočišnými.
- Používejte více rostlinných tuků než živočišných. Nezapomínejte na oleje lisované za studena určené pro studenou kuchyni (např. lněný olej, olivový olej).
- Pijte dostatek tekutin, alespoň 1,5 litru vody denně. Ale zase nepijte nesmyslně hodně tekutin, zatěžujete si ledviny.
- Vhodné je používat bylinky podporující vylučování toxických látek z těla. Např. formou čajů (např. kopřiva, řebříček, ostropestřec).
- Ráno si dejte sklenici vlažné vody nebo vlažný bylinkový čaj.
- Pravidelně si dávejte zakysané výrobky, díky bakteriím pomáhají čistit střeva.
- Solte střídmě.
- Cukr se snažte co nejvíc nahradit ovocem nebo přírodními sladidly (např. med, javorový sirup). I tak to s používáním nepřehánějte.
- Nejezte nic, co je byť i jen malinko nahnilé či plesnivé.
- V době detoxikace byste se rozhodně měli vzdát kouření. Ideálně s tím přestat navždy, prokážete tím dítěti velkou službu.
- Alkohol v době detoxikace také není vhodný, vaše snažení očisty těla by bylo zmařeno. Při dlouhodobé pozvolné detoxikaci však chápu, že si většina lidí chce občas něco dát (včetně mě). Pro tyto příležitosti volte malé množství nápoje s nižším obsahem alkoholu (jedno pivo či jednu sklenku vína).


- Pokud je to možné, neberte žádné chemicky vyrobené vitamíny a doplňky stravy v tabletách (kromě kyseliny listové).

Příklady potravin, které NE:
Tavené sýry, paštiky, uzeniny, šunky jiné než nejvyšší jakosti s obsahem soli ideálně pod 3 %, sušenky, solené pochoutky, smažené pokrmy.


Základem pro přirozené otěhotnění je pravidelný menstruační cyklus. Pokud není pravidelný, je vhodné zařadit bylinky pro úpravu hormonální hladiny v těle, prokrvení orgánů a stimulu dělohy. Jsou to např. kontryhel, maliník, meduňka, pelyněk pravý, šalvěj. Pro úpravu nepravidelné a bolestivé menstruace jsou vhodné také fazole adzuki, fialky (Řekové ji považovali za symbol plodnosti).


2. VITAMÍNY A MINERÁLY
Pro správný vývoj budoucího miminka je důležité ještě před otěhotněním doplnit zásoby vitamínů a minerálů. Pokud dbáte na pestrou stravu, dostatek ovoce a zeleniny, neměl by být problém. Jediné, co je vhodné pár měsíců před početím zařadit navíc, je kyselina listová (vitamín skupiny B). Nejvíce se nachází v listové zelenině, červené řepě a cizrně. Kyselina listová je důležitá pro správný vývoj plodu a nervové soustavy hlavně v prvních 3 měsících těhotenství. Je veřejné doporučení užívat po tuto dobu kyselinu listovou jako doplněk stravy. Potřebný pro zdravé a dobře fungující tělo je vitamín C, který ovšem získáte z ovoce a zeleniny.
Z minerálů je třeba dbát na dostatek vápníku, hořčíku, zinku , železa a jódu.
Vápník najdete např. v mléku a mléčných výrobcích, luštěninách a máku.
Hořčík se nachází v zelených částech rostlin, luštěninách, obilninách. Zinek je více v celozrnných výrobcích. Železo se ve větším množství vyskytuje v červeném mase a vnitřnostech. Jód najdete hlavně v mořských rybách.

3. POHYB
Nezapomeňte se hýbat pravidelně. Kromě toho, že tím uspíšíte detoxikaci, možná i něco zhubnete, což po porodu nejspíš oceníte. Navíc jak je známo, při sportu a hlavně po něm se vyplavují endorfiny, ty pocity štěstí a spokojenosti. To je hodně důležité v době, kdy se snažíte otěhotnět. Cvičit můžete cokoli, co vás baví a na co jste zvyklí, klidně i svižné procházky. Obecně platí, že délka aktivity by měla trvat alespoň 30 minut, aby to mělo alespoň nějaký hubnoucí efekt.


4. DOSTATEČNÝ SPÁNEK
Pořádně se vyspat je důležité, tělo potřebuje regenerovat, aby si roztřídilo myšlenky, zážitky a fyzicky si odpočinulo. Jen tak může správně fungovat, budovat si pevné zdraví. Dopřejte si odpočinek těla a mysli, okolo 7 hodin denně. 


5. PSYCHICKÁ POHODA
Už jsem naznačila, že psychická pohoda hraje významnou roli pro zdraví a také pro otěhotnění. Pokud jste vystresovaní nebo se necítíte dobře, tělo má spoustu práce s takovými stavy a už zbývá méňe energie na ostatní děje, což může způsobovat ztížené podmínky pro otěhotnění. Pokud je to možné, zkuste být co nejvíce v klidu a pozitivní.
Při milování si to snažte užívat, prožívat samotný akt a nemyslete na to, že se snažíte počít miminko. Při milování hodně zhluboka pomalu dýchejte, umocníte tím prožitky, při kterých nebudete myslet na nic jiného ;-) Od spousty žen se dozvíte, že se snažily otěhotnět a pořád to nešlo. Když už to vzdaly a smířily se s tím, že miminko nebude...najednou...otěhotněly, protože už se nestresovaly, jestli se to povede nebo ne.

Můj tip: začněte se snažit počít trochu dřív, než chcete skutečně otěhotnět, pokud vám to situace umožňuje. Budete tak mít pocit, že máte ještě spoustu času a nebudete se tím pádem vůbec stresovat.

6. BYLINNÉ ČAJE PRO PODPORU POČETÍ
Můžete zkusit také zdraví z přírody v podobě bylinných čajů (z knihy 500 nejlepších receptů lidové medicíny).

Čaj na úpravu menstruace: 
Ke dvěma dílům natě třezalky přidáme po jednom dílu natě hluchavky a řebříčku. Čaj pijeme 2-3krát denně, týden před očekávanou menstruací až do jejího začátku.

Čaj na léčbu neplodnosti: 
Na podporu ženské plodnosti pijeme čajovou směs ze dvou dílů natě kontryhele, k níž přidáme po jednom dílu natě řebříčku a hluchavky. Pití takto připraveného čaje delší dobu podporuje účinky i jiných druhů léčby tohoto problému.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Čtete také

Čtete také